Doğalgaz Tesisatı

Geri

Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız ısıtma sistemleri, hem ısınma performansı hem de tüketim maliyeti anlamında oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde, güvenlik ve konfor gibi sebeplerle yaygın olarak kullanılan doğalgaz, bu konuda liderliği ele geçirmiş durumdadır. Sağladığı avantajların yanı sıra doğalgaz çevre dostu bir ısınma alternatifi olarak da dikkat çekmektedir. Hal böyle olunca, özellikle büyük şehirlerde, ev ve iş yeri seçiminde doğalgaz kullanımı tercih edilmektedir.

Petrolün bir türevi olan doğalgaz, aslında yer kabuğunun altındaki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Dünyada hemen hemen tüm kıtalarda üretilebilme olanağına sahip doğalgaz zehirsiz, renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Yanma sonucu çevreye verdiği zarar diğer yakıtlara göre çok daha azdır.

Doğalgaz taşıma, işletme, bakım maliyetinin düşüklüğü, depolama ve stoklama maliyetinin olmaması, emniyetli dağıtımı ve kullanımı açısından tüm dünyada yoğun olarak tercih edilmektedir. Doğalgazdan doğabilecek en önemli tehlike gaz kaçağıdır.

DOĞALGAZ TESİSATI BÖLÜMLERİ

• Doğalgaz tesisatı ana vanası
Binaya verilen gazı tamamen güvenli şekilde kesebilmek veya binada yer alan bir daireye giden gazı kontrol edebilmek maksadıyla hat başına yerleştirilen bir bağlantı aparattıdır. Binalarınızda özel sızdırmazlık özelliğine sahip TS EN 331 ve TS 9809 normlarına uygun küresel vanalar kullanıldığından emin olun.

• Dağıtım borusu
Ana emniyet vanası ve regülatörden hemen sonra başlayan dağıtım boruları, gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar düşey veya yatay olarak konumlanır.
• Kolon borusu
Düşey olarak konumlanan borulardır.
• Sayaç bağlantı hattı
Kolonlar ile sayaç girişi arasında bulunan boru bloğudur.

• Tüketim hattı
Sayaçtan en son ayırım noktasına kadar olan ana borudur.
• Ayırım hattı
Tüketim hattından çıkıp ve cihaz bağlantı vanasına kadar olan borulardır.
• Cihaz bağlantı hattı
Cihaz bağlantı vanasından cihaza kadar olan hattır.

DOĞALGAZ TESİSATI İLE İLGİLİ BORULARIN DÖŞENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Sızdırmazlık: Tüm bağlantılarda amacına uygun sızdırmazlık malzemeleri ile sızdırmazlık macunu, keten gibi malzemelerin kullanılması önem arz eder. Tüm doğalgaz tesisatlarının projeye uygun olarak döşenmiş olduğundan emin olun. Ayrıca yetkili tesisat firması ve gaz kuruluşu yetkilileri tarafından doğalgaz tesisatının test edilme durumunu mutlaka sorgulayın.

Konum: Doğalgaz tesisatına ait boruların erişilebilir olması acil durumlarda müdahale edilebilmesi ve dönemsel kontrollerin yapılabilmesi açısından önemlidir. Borular asansör boşlukları, havalandırma kanalları gibi kapalı alanlarda konumlanmamış olmalıdır.

Güvenlik: Tüm boruların ve doğalgaz tesisatını oluşturan elemanların korozyona ve mekanik darbelere karşı tam olarak korunmuş olması gerekir. Gaz taşıyıcı çelik borular binaya bir tehlike anında kolayca ulaşılabilen bir noktadan giriş sağlamalıdır. Elektrik akımlarına karşı doğru uzaklıklarda bulunmalı, gerekli yalıtım işlemlerinden geçmiş olmalıdır.

GAZ KAÇAK DEDEKTÖRÜ

Gaz kaçak dedektörü, ortamdaki gaz sızıntısı yoğunluğunu ölçmek için tasarlanan bağımsız bir gaz alarm cihazıdır. Gaz sızıntısı belirli bir değere ulaştığı anda, ışıklı ve sesli uyarı veren kaçak gaz dedektörleri, doğalgaz kaçaklarının verebileceği zehirlenmeler, patlamalar ve yangınların önüne geçilmesine olanak tanır.

Copyright © 2020 İzoterm Klima Sanayi Taahhüt A.Ş. - Tüm Hakları Saklıdır